Uusi Macro!

16.2.2016

Hei! Lupasin muutama postaus sitten esitellä meidän 40 euron macroputken. Kyseessä on siis vissiinkin Sun Lens nimisen firman 38-90mm f3.5 macro. Putki on vanhalla Canon FD kiinnityksellä, joten se tarvitsee adapterin sopiakseen Canonin uusimpiin kameroihin. Adapterin takia linssillä ei voi tarkentaa äärettömään, mutta on olemassa linssillisiä adaptereita jolla tämä onnistuu. Putki on tosi hyvässä kunnossa ottaen huomioon sen iän (kaiketi 70-80 -luvun taitteesta?). Ainut vika, mikä tästä löydettiin oli, ettei aukon säätö toimi ollenkaan. Onneksemme se on jumittunut täysin auki, joten se on melko valovoimainen.

EDIT// Koska olin vähän huono selventämään, niin tuo aukonsäätö ja siinä oleva vika huomattiin kaupantekovaiheessa. Saimme alennusta hinnasta 30 euroon ja adapteri maksoi 10 euroa. Lasken nämä hinnat yhteen, koska adapteria on pakko käyttää, jotta linssillä voi kuvata. Tulevaisuudessa aion olla selkeämpi. :"D

Otin mussun kanssa muutamia testikuvia 5D:n ja tämän kanssa ja täytyy sanoa, että yhdistelmä painaa melkoisesti. Ennen liian painava 75-300mm zoomiputki muuttui höyhenen kevyeksi kuvailtuani hetken macroja. Tarkennus ja kaikki on tosiaan hoidettava manuaalisti, mutta macroilu on suurimmaksi osaksi manuaalihommaa muutenkin. Laitan seuraavaksi esimerkkikuvia, jotka otimme yhdessä. Osa on käsivaralta ja osa kolmijalan kanssa otettuja.

Toi Iron Man hihnakoriste oli kiva sattuma, sillä ostettiin mussun kanssa pääsiäismunia ennakkoon ja päätettiin kokeilla Avengers-munia. Mä sain tollasen kengännauhojen koristeen, jonka päätin laittaa kameran hihnaan. Musta toi on tosi hauska yksityiskohta. Olisin niin halunnut Kapteeni Amerikan, mutta Iron Man on mun toinen lempparihahmo, joten sekin kelpaa. :D Seuraavat kuvat on otettu pihalla olevista asioista. Huomatkaa, kuinka lyhyt syväterävyysalue on, kun aukko on 3.5.

Pyysin mussua ottamaan vähän Olympuksella dokumentoivia kuvia siitä, kuinka lähelle tämän systeemin kanssa joutuukaan menemään. Etsimen kautta on tottumattomana hankala arvioida etäisyyksiä joten yleensä pidän putken päästä kiinni, etten kolauta linssipintoja mihinkään.

Overall 40 euron vanhukseksi tämä on tosi kiva! Eihän tämä macrona ole mikään maailmojen mullistaja, mutta näin aloittelijalle ihan sopiva. En ole kokeillut tätä vielä muissa kameroissa, mutta uskon tämän olevan hyvin mielenkiintoinen Olympuksessa sen pienemmän kennon takia. Mulla ei tosin ole vielä adaptereita joten joudun vielä hetken malttamaan.

Tällainen kaunokainen on myynnissä mm. Kameratorissa Pentaxin kiinnityksellä. Jos jotakuta kiinnostaa. :)

8 kommenttia

 1. Noloa, en ymmärrä nuista syväterävyys jutuista pätkääkään. En edes tiedä miten aukkoa muokataan? ::D

  Mutta ihania kuvia ja hyviä kuvaus hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aukkoa säädetään näissä vanhoissa putkissa vähän tarkennusrengasta muistuttavalla säätimellä. :D Elektronisissa putkissa (olettaen, että sähkö liikkuu putken ja kameran välillä) aukkoa säädetään kamerasta. Syväterävyys on kuvassa oleva tarkka alue, jonka laajuuteen vaikuttaa aukon koko ja putken polttoväli. Wikipedian artikkeli aiheesta on tosi hyvä. :D En mä oikeen osaa tekstimuodossa selittää näitä juttuja, anteeksi. D:

   Kiitos hei tosi paljon. :D

   Poista
 2. Mukavaa tekstiä taasen kerran. Oon kyllä vieläkin käärmeissäni etten saanut 5D:hen tuommoista Avengers-koristetta :D Täytyy ostaa lisää munia! Mulle tuo makroputki ei kyllä tunnu toimivan, liian hankala tarkennettava ja kun mun kädet tärisee niin ei tule kovinkaan kivoja lopputuloksia. Pitänee harkita tuota negatiivisella linssillä olevaa adapteria, että saisi tuon putken laajempaan käyttöön, optisesti kun se vaikuttaa todella hyvältä.

  Seuraavaa postausta odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Macroilu vaatii kato haukan katsetta ja kirurgin käsiä. ;D

   Poista
 3. Aika iso miinus kyllä ettei aukkoa voi säätää, mutta onneks toi f3.5. on aika yleispätevä. Tietysti jos haluais kokeilla pienempää syväterävyysaluetta, niin rajoittaa aika paljon. Oon itekki mietiskelly jotain halpaa ratkaisuja makrokuvauksen kokeilemiseen, mutta varmaan päätyisin ennemmin loitonnusrenkaaseen :) kiva lukee aina muitten kokeiluista!

  http://roosanpikseliblogi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajateltiin, että korjataan tuo jossain vaiheessa, sillä uskon, ettei täysin mekaanista linssiä saa hajotettua varovaisella työllä. :) Saatiin roima hinnan alennus ja adapteri oli sen 10 euroa (lasken sen hinnan tuohon putken hintaan, koska adapteri on pakko pitää tuossa kiinni, jotta sillä voi edes kuvata). Loittorenkaat on kanssa kivoja ja ajattelin kokeilla niitä joskus Olympuksen kanssa. :D

   Poista
 4. Niillä linssillisillä adaptereilla ei kyllä tee yhtään mitään, jos vähänkään arvostaa kuvan laatua. Itse joskus sellaisen erehdyin ostamaan ja lopputulos kuvassa oli totaalisen surkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse koskaan kokeillut sellaista, mutta kai niissäkin on laatueroja, jotka näkyvät myös hinnassa. :D

   Poista

Content © Emma Alhola | Photos © Emma Alhola and Paavo Virtanen