Tähtiä ja revontulia

17.2.2016

Hei! Kävimme viime yönä vähän ajelemassa mussun kanssa ja koitettiin bongata revontulia. Ajettiin Harvaluotoon ja otettiin vähän kuvia. Mulla oli mukana Olympus EM1 ja linssinä 12-40mm f2.8. Oltiin jokunen hetki kuvaamassa tähtiä, kun ei nähty revontulia missään (muutenkin hyvissä kuvauspaikoissa oli hirveästi katuvaloja tai korkeita puita).

Ylemässä kuvassa kamera osoittaa melkolailla suoraan ylös, sillä halusin Otavan kuvaan. Alemassa kuvassa otin vähän puitakin mukaan. En ole kovin paljoa vielä kuvannut tähtiä (tää oli toinen kerta) joten vielä on paljon harjoiteltavaa. Turussa on vaan suht hankalaa lähteä ilman autoa kuvaamaan tähtiä valosaasteen takia. :/

Juuri kun oltiin lähdössä mussu bongasi ihan järkyttävän isoja ja kirkkaita revontulia. Vedettiin auto äkkiä parkkiin, revittiin kolmijalka äkkiä asemiin ja alettiin räiskiä mun kameralla kuvia. Muutaman kuvan jälkeen revontulet katos aikalailla kokonaan, mut saatiin ainakin muutama onnistunut otos. Tää oli mun ensimmäinen kerta, kun pääsin kuvaamaan revontulia.

Laitan tähän vielä kirsikkana kakun päälle mussun ottaman tähtikuvan. Hänellä oli käytössä Canon 5D ja Fujinon 55mm f2.2. Fujinonissa on myös vähän ongelmallista tarkentaa äärettömään, sillä sekin on adaptoitu. Mutta kyllä tää kuva mun silmään on tosi hyvä.

Lonely tree by Paavo Virtanen on 500px.com

Tähän loppuu voisin antaa vielä muutaman vinkin, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee valokuvaamaan kylmällä ilmalla tähtitaivasta tai vaikkapa revontulia.

1. Vara-akut ja akkukahva - Varsinkin oma Olympukseni hyytyi tosi nopeasti yhdellä akulla (pakkasta vain -4 astetta). Mulla on olemassa siihen akkukahva, mutta en omista lisäakkuja. Jos meinaa kuvailla pidempään vara-akut on melkeen must. Ne kannattaa säilyttää lämpimässä takin sisätaskussa, jotta niissä pysyy virta.
2. Älä pelkää nostaa ISO arvoja - Syyllistyin tähän itse. ISO-arvoja kannattaa pyöritellä ihan rohkeasti siellä 1600-3200 välillä. Ei se kohina ole pahasta. Mulla on vieläpä kohinaherkkä kenno, joten jos mun kuvat ei näytä karseilta niin ihan helposti voi nostella isommallakin kennolla ISOa.
3. Kuvaa mielellään RAW tiedostomuodossa - JPEG-tiedostoa ei saa tarpeeksi muokattua, että tähtikuvista saisi kaiken irti. Siksi kuvaan itse aina siten, että kamera tallentaa sekä RAW-tiedoston, että korkealaatuisen JPEG:n. Tallennan JPEG:n siksi, koska mä pystyn lähettämään kamerasta kuvia suoraan kännykkään ja niiden pitää olla JPEG muodossa.
4. Tsekkaa millä asetuksilla muut ovat kuvanneet - Mä tykkään kattella kaikenlaisia ohjevideoita YouTubesta ja lukea artikkeleita aiheesta. Niissä on yleensä ilmoitettu asetukset ja kaikki tosi tarkkaan. Kannattaa painaa mieleen niitä ja sitten kun on itse kuvaamassa testailla mitä niillä asetuksilla saa aikaan ja mukautua lopputuloksen mukaan.
5. Harjoittele, harjoittele! - Pakollinen klisee. Mäkin koitin aluksi kuvailla 550D:llä ja kittilinssillä tähtiä kotipihalla, mutta ei siitä tullut mitään. Mulla oli ensinnäkin aivan vääränlaiset asetukset, enkä osannut tarkentaa kittilinssillä kunnolla. Mut se kaikki harjoittelu ja mokailu tuotti tulosta. :)


9 kommenttia

 1. Vai, upeita!

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis tosiaan vau, korjaava on kiva :D

   Poista
 2. Aivan ihania kuvia, eikä kyllä näy, että ekaa kertaa revontulia kuvailit! Waude! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :3 Teoria oli mulla onneksi tällä kertaa hallussa.

   Poista
 3. Tosi hienoja kuvia! Mä en oo koskaan onnistunut ikuistamaan edes tähtitaivasta kunnolla saati sitten revontulia! Pitää varmaan käydä youtubessa kattomassa noita videoita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :3 Tähtivalokuvaaminen on ainakin sen verta yleinen aihe, että siitä löytyy varmasti monenlaisia videoita. Se on todella helppoa ja kivaa, kun kerran oppii säätämään hyvät asetukset. :)

   Poista

Content © Emma Alhola | Photos © Emma Alhola and Paavo Virtanen